Dieter Verhaegen - 0498/14.35.35. - info@dverhaegen.be
Home English De praktijk Kostprijs Teksten Bereikbaarheid & contact Links Praktijk voor Psychoanalytische Therapie Dieter Verhaegen
Zoals Freud reeds opmerkte wordt er vaak even geheimzinnig  gedaan over financiële zaken als over seksuele. Beiden zijn  dan ook maatschappelijk en persoonlijk erg beladen met  genot. Niet anders is het voor de plaats van het geld in de  psychotherapie. 

HET GELD IN DE THERAPIE

Geld speelt nochtans een belangrijke rol in de therapie. Enerzijds zorgt het ervoor dat de therapeut in zijn levensonderhoud kan voorzien zodat de therapie kan blijven duren. Anderzijds zorgt het ervoor dat de hulpvrager werkt in de therapie, zodat de therapie niet moet blijven duren. Handig meegenomen is dat de betaling voorkomt dat er zich een schuldgevoel opbouwt in de therapie. In kindertherapie wordt daarom vaak ook een symbolische vorm van betaling ingevoerd, het kind moet betalen met een tekening of een sticker.

TERUGBETALING

Maatschappelijk wordt het geestelijke veld van de gezondheidszorg (nog) niet gehonoreerd. Dit wil zeggen dat psychotherapie in België meestal volledig ten laste valt van de patiënt. Zeer recent zetten de mutualiteiten de deur op een kier voor een beperkte terugbetaling, meestal voor minderjarigen. U kan een actueel overzicht van voorwaarden en mogelijkheden vinden via deze link. Ook sommige aanvullende verzekeringen (hospitalisatie, groepsverzekeringen, …) hebben een rubriek waar psychotherapie deels terugbetaalbaar is.  Het loont altijd de moeite om dit eens na te vragen.

TARIEVEN

Vanuit een ethisch engagement zullen de meeste therapeuten zelf sociaal corrigerende tarieven toepassen. Sommige gaan daarin zeer ver en variëren hun prijs voor de ene boven de 200 € en laten de andere betalen met een brood, maar meestal is de variatie niet zo groot. In mijn praktijk voor psychoanalytische therapie, heb ik het voordeel te kunnen werken met een vrijstelling van BTW.* Het standaardtarief bedraagt 65 € per sessie. Een sociaal corrigerend tarief is 75 € voor mensen met een ruim inkomen en 55 € voor mensen met erg beperkte middelen. Meestal wordt er cash op het einde van elke sessie betaald. Als je de juiste app op je smartphone hebt staan, kan je ook betalen met bankcontact.
Kostprijs